2010. november 13., szombat

Mézeszserbó?


Régóta kerestem egy sütireceptet,még gyerekkoromban a keresztanyám szokta sütni,és zalánénak hívtuk.Azóta zaláné név alatt egész más sütiket találtam,de a múlt héten nagy örömömre Andinál rábukkantam mézes zserbó névvel.Szerintem ez az én zaláném,de teljesen mindegy ,hogy minek nevezzük,nagyon finom!
Az eredeti recepthez képest csupán annyi a változás,hogy a tésztájába az 5 dkg kakaópor helyett 6dkg került,de csak azért,mert annyi volt a dobozban,és már nem akartam azt az 1 dekát tartogatni.A krémet 1liter tejből készítettem,úgy,hogy a tejbe belefőztem a kettéhasított vaníliarudat,és saját készítésű vaníliás porcukorral kevertem ki a margarint.(természetesen több liszttel kevertem ki 3 tojássárgáját,és kicsit több cukor is került bele-arányossan).1-2 óra múlva már ettünk belőle,nem volt kemény a tésztája,másnap viszont szebben lehetett szeletelni,a fenti képhez képest sokkal vékonyabbra,szinte falatnyi darabokra.
Innen is köszönöm a receptet!

2010. november 9., kedd

Cicás torta Ibolya szülinapjára



Ez a torta október 23.-ra készült,csak most ért ide a kép:).(párszor már említettem,hogy nekem nincs lehetőségem fényképezni).
Piskóta,krém a szokásos .Egyenlőre még maradok a jól beváltnál,de egy kis rutin után már fogom variálni a krémeket.
Itt a fondant az saját gyártmány,a díszítésről azonban el kell,hogy mondjam,nem én csináltam.Más volt az elképzelés is(a cicának bele kellett volna gabalyodni egy gombolyag fonalba,de nem akaródzott neki),és az idő is szorított,elszámoltuk magunkat,így a drága nagyfiam hipp-hopp gyártott egy cicát,hozzá pár egeret.
A képek több,mint 100km buszozás,vonatozás után készültek,ez kicsit megviselte a tortát!:)



Fondant sajátkezüleg:2 csapott evőkanál zselatint beáztatok 4 evőkanál vízbe.Elkezdem melegíteni,közben teszek hozzá 3 evőkanál glükozszirupot és másfél evőkanál glicerint,valamint egy evőkanál mézet.Mikor szépen feloldodott elkezdem porcukorral keverni,később gyúrni.A porcukrot előzőleg sürű szűron átszitálom.A gyúródeszkát(nálam plexi) alapossan bevajazom és ott fejezem be az összeállítását.Most nem pihentettem,hanem rögtön ráborítottam a tortára.(mondanom sem kell,hogy előtte a nagyobb részéhez tettem egy kis barackszínű festékpasztát(Wilton)
Több féle fondant receptet kipróbáltam,ennek az állaga sikeredett eddig a legjobban.Amíg el nem felejtem,kb 90 dkg porcukrot vett fel.A maradékot frissentartó fóliába tekertem,és a hütőben pihen.

2010. november 7., vasárnap

A cicis torta

Ez volt az első tortám.ami 'rendelésre'készült.Örültem is,de nagyon izgultam,ezért,hogy tutira menjek,nem saját magam gyártottam a fondant,hanem Ádám hozta Pécsről a Sőregitől,és még paszta állagú színezőt is,12darabos volt 4200Ft,ha jól emlékszem.A fondanttal sokkal könnyebb dolgozni,mint a magam által készítettel,csak nagyon drága.(szerintem)2,5kg volt 4300Ft körül.
Láttam egy másik cégnél olcsóbban(1100/kg)csak ott meg a postaköltség miatt kerülne ugyanennyibe.
Vissza a tortához:
Vizes piskótákat sütöttem,az alábbi módon:
4tojásfehérjét nagyon keményre veretem,aztán
15dkg cukorral tovább,majd a
4tojássárgájával szintén nagy fokozaton,
4 kanál forró vízzel még mindig erősen vertem,és utána kézbe vettem a kézi habverőt,és ebbe a habos masszába szitáltam
10dkg liszt,
3dkg kakaópor,és
1 kkanál sütöpor keverékét.
Kb 200 fokon sütöttem.Mikor már a vége felé járt a sütési idejének,elkezdtem még egy adagot,annyi különbséggel,hogy kakaóport nem szórtam bele,hanem 3dekával több lisztet kevertem hozzá.
......és,amikor már ez is majdnem megsült,akkor egy hat tojásos vizespiskótát ugyanígy....
A kerek lapokat két korongra vágtam,amiből hármat használtam fel.Utólag kiderült,hogy mind a négyet fel lehetett volna,de azt terveztem,hogy a negyedikre lesz a cici téve,de végül is a tepsiben kisült tésztából vágtam ki az alapot.
Krém:
4dl tejszínt felforraltam,ráöntöttem 40 dkg (szerencsi étcsoki,50%) feldarabolt csokoládéra,és addig kevertem,míg egynemű lett.
50dkg vajat kikevertem kb 30 dkg porcukorral.
2db tejszín ízű pudingot(dr Qetker) felfőztem 7 dl tejben.
Amikor minden kihűlt,akkor összekevertem,a pudingból csak a felét használtam el.
Megtöltöttem a tortát,bekentem az egészet kívülről és bevontam a fondanttal,amit barnára szettem volna színezni,de túl sok szinezőanyag kellett volna bele,így lett ez a kávészínszerüség.
Kifaragtam a ciciket,ezeket sima vajkrémmel töltöttem,egy kis pudinggal ízesítettem,de csak alig,hogy jó tartása legyen.Ezt is bekentem kívülről is ,aztán ideültem a számítógép elé,és a lementett mintát igyekeztem reprodukálni:)
Az aljára egy barna szalagot tekertem masnival,amit reggel a nagyfiam felülbírált.Szerinte egy fekete csipkével 'ütősebb'.Beleegyeztem a cserébe,mondanom sem kell,a 'szalag' nem adta magát könnyen,így ott maradhatott,de mivel már megcincáltuk,ezért mindenképpen rá kellett tenni azt a csipkét.
Természetesen még messze nem tökéletes,de nem volt rossz érzésem,mikor elvitték!A visszajelzésekből az jött le,hogy tetszett,és én elhiszem.
Azért nincs középre téve,hogy elférjenek a szülinapi gyertyák.Azokat a helyszínen tették rá.