2008. április 16., szerda

Joghurt -házilag

Természetesen ezt is gyüjtöttem már régebben egy másik naplómba,de pontosan nem tudom,hogy honnan jött..

Gyümölcsjoghurt
A bejegyzést rpanni írta 2008. febr. 21. 20:53-kor
(közben kinyomoztam!:-)!!A blog -Bevált receptek)


Joghurtkészítés:

1 liter tejet (a 199 Ft-os 2,8%-os Sp.r tej tökéletesen megfelel) meglangyosítok (mikróban 450 fokon olyan 3-4 perc), elkeverek benne egy kis doboznyi joghurtot, és a konvektorra teszem. (Hogy fűtési szezonon kívül hogyan lesz, arra majd visszatérek :-)) Fél nap után megnézem, ha már elég szép sűrű, kiviszem a konyhaasztalra, vagy beteszem felhasználásig a hűtőbe.

Ez a kis doboznyi joghurt először bolti (nekem a D...e A...a nagyon jól bevált), aztán mindig az előző joghurtból lehet levenni annyit, amennyi kell. Ha elfelejtem levenni, vagy már nem érzem annyira jónak az elkészült joghurtot, akkor új boltit használok.

Gyümölcsjoghurt:

A fenti mennyiségből, miután leveszem a következő adaghoz szükséges részt, olyan 960 gramm körüli natúr joghurt marad. A késes mixerbe beteszem a gyümölcsöt (az utóbbi napokban ezek voltak: 300 gr körüli ananász, 250 gramm banán, 400 gramm őszibarackkonzerv, ebből kevesebb is elég lett volna), megforgatom, hogy ne legyenek nagyobb darabok, aztán beleöntöm a joghurtot, teszek egy kis citromlét bele, és újra beindítom a mixert, hogy jól felkeverje. Megkóstolom, ha szükséges, teszek bele még citromlevet és / vagy folyékony édesítőszert, és mégegyszer bekapcsolom pár pillanatra a gépet.

Ezt a mennyiséget 7-8 bögrébe szoktam szétönteni, jó másfél deci egy adag. 12-15 gramm szénhidrát van egy adagban, a gyümölcs mennyiségétől függően.

Nincsenek megjegyzések: