2012. január 10., kedd

Zabkorong,az aktuális kedvenc

Ez egy nagyon egyszerű,és egészséges keksz,nem kell bele sem cukor,sem vaj.A Szakácsok könyvében olvastam,majd sütöttem meg.Mostanában hetente,és dupla adagot.
Az eredeti recept:12-15 darabhoz
200 gr finom zabliszt és egy kevés a nyújtáshoz és a hintéshez.(én zabpelyhet darálok a késes aprítómban,tökéletesen bevált)
4 gr(fél ek.) szódabikarbóna
4 gr(fél ek)finomított tengeri só
30 gr(2 ek)tejszín
50 gr(3,5ek)tej
50 gr(3,5ek víz)
Külön keverjük össze a száraz hozzávalókat ,és a folyadékokat,majd sűrű masszává dolgozzuk össze.Letakarva állni hagyjuk 15 percig.(ha túl keménnyé válna,akkor egy kis vizet dolgozzunk még bele)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
Szórjuk meg a munkalapot egy kis zabliszttel,és óvatosan nyújtsuk ki a tésztát 3-5 mm vastagságúra.Csúsztassunk tortakést alá,nehogy leragadjon!
8 cm átmérőjű szaggatóval vágjunk ki korongokat,késsel alányúlva tegyük tiszta ,száraz sütőlemezre.A leeső darabokat addig gyúrjuk össze,és nyújtsuk ki,amíg el nem fogy.
A korongokat szórjuk meg zabliszttel,és süssük 15-20 percig,illetve amíg a tészta kiszárad és kissé megbarnul a széle.Amikor kihűl,légmentesen záródó dobozban tároljuk.
15 darabra számolva kb. 60 kalória/db (saját számítás)
Mikor tudom,hogy nem megyek társaságba,akkor fokhagymával megdörzsölök pár darabot,és úgy eszem.

1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Légyszíves, nézz be hozzám, egy díj vár rád!