2009. május 14., csütörtök

Joghurt házilag

Az új szerelem!!(Ádi ne fogd a fejed!!!:))Régebben már kísérleteztem vele,akkoriban termoszban próbáltam,nem igazán nagy sikerrel!Nézelődtem a vaterán,joghurtkészítő szerkentyű ügyben,de 'hál isten'nem szántam rá magam a vételre.Rátaláltam erre a bejegyzésre,és láss csodát,szinte teljesen ingyen fél nap alatt igazán sürű nagyon finom joghurtot készítettem.
2 liter tej(házi)=240 ft
2 db actívia(natur joghurt)=178 ft(ez csak az első adaghoz kell,a többihez tökéletesen megfelel a saját készítésűből maradt 1-2 dl)Ill.!!,csak másfél doboz,mert egy felet megettem.:)
Ez a mennyiség 3db 7 dl-es üveg joghurtot jelent.
Nem írom le a menetét,mivel itt már szépen megtették helyettem!

Helyesbítenem kell,mert a köv.adaghoz is kell vennem bolti joghurtot,mivel ebből nem maradt!No,nem voltam annyira torkos(csak egy kicsit),de egy üveggel lenyúlt a Dalma,természetesen készítettem joghurtos sütit is,és csak a maradékot nyalakodtam el.Egy részét csak úgy natúr üzemmódban:),a másik felébe kevertem magozott mirelitt meggyet,ha már úgyis vettem elő a sütihez!
Szóval tényleg ez az új szerelem,úgyhogy mostantól a túró projekt szünetelni fog,helyébe lép ez.Ott úgyis sajnáltam a sok finom savó kárba menetelét,mivel nem bírtam rá egyedül,a többiek meg nem isszák.Mostanában rákaptam,hogy 100 százalékos gyümölcslével keverem,így tűrhető az íze,de azt meg csak ritkán vettem,mivel gyakorlatilag már nem igen járok boltba,meg aztán,ha megyek is nincs eszemben,és elfelejtem a beszerzést.
Mostanában hanyagoltam a blogot,pedig pár jó dolog született a konyhámban,például Gabika szülinapjára készült ez a citromos álom,Limarától lenyúlt Lala kiflit is sütöttem egy héten kétszer ,a kemencés túrósnak is sikere volt.Dagasztottam lusta lángost,amit 2 nap múlva a Balaton partján pihenő fiatalságnak sütött ki Dalma frissiben,aztán meg telefonáltak,hogy finom a lángos!:)Vettem kókusztejet,amiből szintén kétszer készült briós,szintén Limarától tejfölös kifli,hot-dog,tovább is van,mondjam még.........:)(lenne mit!!)
A lényeg,hogy szegény kenyérsütőmnek volt dolga bőven...

2 megjegyzés:

Főfüge írta...

Ha igazán igazi joghurtot akarsz készíteni, akkor a következőt kell tenned! A tejet hevítsd fel min 70-75 c fokra, lényeg, hogy ne forrjon! Ilyenkor elpusztul, az összes olyan baktérium, ami miatt aludttej és stb. lenne. várd meg, még visszahűl 36-38 fokra és akkor az előre szobahőmérsékletűre melegedett 2 dl joghurtot, én a Danonra esküszöm, csak vizsgáld meg, hogy natur legyen, ne tartósító szeres, habverővel jól elkeverem és bebugyolálom erősen, hogy most már ne hüljön gyorsan. Célszerű egy edényt félretenni erre a célra, majd hungarocellel jól körülvenni. Reggelre kész lesz a joghurt. Fontos a hőkezelés, majd rájössz! Az "oltóanyagod, még 4l tejbe is elég!
Sok sikert!

szazala írta...

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat,annál is inkább,mert így rákattintottam a blogodra,és meg kell mondjam,FANTASZTIKUS!!Nagyon szeretem a fotókat!

A joghurtot,az általad leírtakhoz hasonlóan készítem,bevált a módszer(nagyüzemben,mivel a nyáron gyakran fagyi-alapként is szolgált)