2009. június 9., kedd

Zölddió-befőtt-még mindig Gizinek:)

Hozzávalók:
  • 1 kg apró zöld dió,amelynek a héja nem kemény
  • az előfőzéshez literenként 2*4 evőkanál 10 %-os ecet
  • 1 kg kristálycukor
  • 4 dl víz
  • 5 szem szegfűszeg
  • fél citrom
  • darabka fahéj
Idő-és munkaigényes különlegesség

A diószemeket megmossuk,leszárítjuk.Minden szemet öt-hat helyen megszúrunk,majd széles szájú üvegbe rakjuk,és annyi tiszta vizet öntünk rá,amennyi ellepi.10 napon át naponta többször is cseréljük rajta a vizet.Az áztatás végén a dió majdnem fekete lesz.Ezután leszűrjük.Egy liter vízben felforralunk 4 kanál ecetet,és a diót kisebb adagokban beletesszük,majd az újraforrástól számítva 3-4 percig főzzük.Ezt a vizet leöntjük róla,és az előfőzést újabb adag ecettel és vízzel megismételjük.Ebben már addig főzzük a diót,amíg meg nem puhul.A levet leöntjük,és a gyümölcsöt tiszta hideg vízbe tesszük.4 dl vízben felforralunk 1 kg cukrot,beleszórjuk a fűszereket,a megmosott darabokra vágott citromot,és 4 percig forraljuk.Beletesszük a diókat,és az újraforrástól kezdve 4 percig főzzük.Lefedve 24 órán át hagyjuk a szirupban.Másnap leszűrjük a diót,és kiforrázott üvegekbe tesszük.Tenyérrel ütögetjük az üveget,hogy több férjen bele.A szirupot felforraljuk,és ráöntjük a dióra.Rögtön lezárjuk,majd vízzel telt gőzölőfazékban a szirupgyöngyözésétől számított 20 percig gőzöljük.Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: