2009. június 7., vasárnap

Csemegék zöld dióból-1(most Gizi kedvére:))

Cukrozott zöld dió

  • 1 kg szép nagy,ép zöld dió,amelynek a csonthéja még nem kemény
  • 8 szem szegfűszeg
  • darabka fahéj
  • fél rúd vanília
  • 50 dkg kristálycukor
(idő- és munkaigényes csemege)

A diószemeket megmossuk,alsó és felső végükből levágunk egy egy vékony réteget,majd a diót tűvel többször átszúrjuk.Néhány szembe beleszúrjuk a szegfűszeget.Porcelán-vagy műanyag tálba tesszük,és annyi tiszta hideg vizet öntünk rá,amennyi bőven ellepi.Naponta két-három alkalommal cseréljük rajta a vizet,hogy a benne lévő keserű anyag kiázzon.Nyolc napon keresztül áztatjuk,majd forrásban lévő vízbe tesszük,és 25 percig főzzük.Leszűrjük és hideg vizet öntünk rá.Másnap kivesszük a léből,és tiszta ruhán leszárítjuk.A cukrot egy deci vízzel,valamint a fűszerekkel sziruppá főzzük és ráöntjük a dióra.Egy napig állni hagyjuk,majd szűrőkanállal kiszedjük a diót,és a szirupot újra felforraljuk,illetve sűrűbbre főzzük.A diót visszatesszük.A műveletet még kétszer(tehát összesen négyszer)megismételjük,végül a diót tíz percig főzzük az addigra már nagyon sűrű szirupban.Forrón üvegekbe tesszük,és azonnal lekötözzük.Ha kihűlt,végleges helyére állítjuk.

Megjegyzés 1:A cukrozott zöld dió rendkívül finom,ám nagyon hizlaló csemege.Ünnepi sütemények,különleges torták díszítésére használhatjuk,de magában is fogyasztható.Méz sűrűségű levével sokféle édességet ízesíthetünk,színezhetünk.

Megjegyzés2:Le a kalappal az előtt,aki ezt végig csinálja:)

Ez a recept szintén Frank Júlia :Házibefőzés könyvéből való

Van még a tarsolyban zölddió-befőtt és mézes diópálinka,tehát folyt.köv.

2 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon köszönöm neked hogy megkerested ezt a receptet!!!! Ígérem én végig csinálom, és holnap el is kezdem. Ha a végére értem lefényképezem, és megosztom veled, hogy a recept mellé tudd tenni. Várom a többi receptet is.

szazala írta...

Bármilyen képnek nagyon örülnék!Néha az én dolgaimat is lefényképezi valamelyik tagja a fiatalságnak,(hétvégeken)aztán időről-időre megnyugtatnak,hogy meg van még a kép a telefonban,vagy a fényképezőben:)Mostanában már nem is kérem őket ilyesmire:(



(remélem olvassák ezt a kommentet,és feltöltik a gépre is:))