Mivel Ádámnak készült meglepetésnek,így Ő most nem segített:),ez meg is látszik!Mondtam is,amikor átadtam,hogy a szándékot tessék nézni,ne a külalakot!
Régebben volt egy kedvenc tortája a kisfiamnak,egy női magazinból vágtam ki(talán a Tina volt),gyors húsvéti torta néven futott.Mostanában nem sütöttem,el is keveredett a recept,ezért emlékezetből igyekeztem egy hasonlót összehozni.
Finom lett,bár nem sikerült teljesen reprodukálni az eredetit.
Karamell torta
- 4 tojásból piskóta
- 20dkg cukor
- 2 karamell izű pudingpor
- 6 dl tej
- 20dkg vaj
- 5 dkg étcsoki
- fondant
elkészítés
- Piskótát az alábbi arányok szerint sütöttem
- 1 tojás
- 30 gr. cukor
- 25 gr. liszt
- 10 gr. étkezési keményítő(ha nincs,akkor liszttel helyettesítjük)
- pár csepp ecet
- 1/2 kávéskanál olaj
A sütőt előmelegítettem kb. 200 fokra.Az egész tojásokat habosra kevertem a cukorral,elektromos keverővel kb. 5-6 perc Tettem hozzá pár csepp ecetet,és ezzel is kevertem 1-2 percig.(szinte fehér hab már az állaga)Beleszitáltam a keményítővel alaposan elkevert lisztet,ezt már óvatosan nagy mozdulatokkal,és fakanállal)A végén hozzáadtam az olajat.(4 tojáshoz 2 kávéskanál)
18 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt ,bezsírozom,meghintem liszttel(az oldalát nem!)
A megsült piskóta kicsit nagyobb lett a formánál,de ez nem is baj,mivel levágtam a többletet,és összekockáztam,valamint a 3 részre vágott torta középső részét is.Maradt tehát 2 piskótakarikám,és egy jó adag kockákra vágott piskótám.
A krém az alábbiak szerint készült:
- 20dkg cukrot karamelizáltam,és felengedtem 4 dl tejjel
- 2 pudingot kikevertem 2 dl tejjel,és a forró karamellbe öntöttem
- állandóan keverve besűrítettem.
- Mikor felforrt,akkor elzártam alatta a tüzet,és belekevertem 10 dkg teavajat
- 2 részre osztottam(3/4-1/4)
- Az időközben elmosott tortaformába visszatettem az egyik piskótakarikát.
- Az összevagdalt piskótát belekevertem a többik krémbe,és ráöntöttem a formában lévő karikára,befedtem a másik piskótakarikával,lefedtem és kis súllyal(1 kg cukorral)lenyomattam.
- A megmaradt krémbe belekevertem 5 dkg étcsokit,amikor kihűlt,akkor még 10 dkg teavajat.
- Kb. 2 óra múlva levettem a tortaforma karimáját,addigra me szilárdult a közepe,és kívülről bevontam a csokoládés krémmel.Ez egy jó szilárd krém,elbírta a fondantot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése