2009. április 16., csütörtök

VKF!XXIV,avagy három az egyben

Hát itt vagyok!!Igazából nem állt szándékomban nevezni,eléggé pesszimista vagyok úgy általában magammal szemben,(.........nincs nekem olyan főző és írástudásom,hogy pályázhatnék!........)de délután eszembe jutott,hogy a mai ebédemmel talán beleillek ebbe a VKF kiírásba.
A medvehagymáról itt a gasztroblogokban hallottam először a tavalyi év tavaszán,aztán megdöbbenve vettem észre,hogy ahova bicajozni járunk,ott zsúfolva van a vele a park és az azt körülvevő erdő! Igaz,akkor már virágzott,azért is ismertem meg könnyen.Tudom a szaga is jellegzetes,de én sajnos nem érzek illatot,így az nálam nem játszott!Idén aztán amilyen korán csak lehetett már mentem is gyűjteni.
A tárgy,ami kapcsolódik,az a tésztagép.Kb. fél éve vateráztam,3000 forintért.Tudtam,hogy nem leszek itthon,amikor várható a posta,ezért mondtam a sógornőmnek,hogy vegye át.Ő rögtön rávágta,hogy ne vegyek,van a mamájának,nem használják,de ekkor már késő volt,mivel átutaltam az árát.Este kibontottam,a férjem ránézett.és közölte,hogy az anyukájának is van,természetesen Ő sem használja:)!Szóval működik a családon belüli kommunikáció!:))

Az étel pedig :Zöld tészta medvehagymás túróval töltött sertéshúsroláddal,tejszínes mártással.

(Az ötlet a Meglepetés újságból jött,ahol a héten snidlinges túróval töltött marhahúsrolád szerepelt a receptek között)

Az elkészítés:

-Zöld tészta:Tegnap:
Jó nagy csokor medvehagymát kevés olívaolajon megfonnyasztottam és botmixerrel összeturmixoltam.A kenyérsütő tartályában 5 tojást,és kb. 50 dkg lisztet elindítottam a tésztaprogramon,az első sípolás után hozzákanalaztam a zöld pasztát.Kevés liszt még kellett hozzá,hogy kemény legyen.Mikor elkészült fóliába téve pihentettem a hűtőben kb.1 órát.
Ezután jött a képbe a tésztagép.Eldaraboltam a tésztát,és fokozatosan kinyújtottam.A szobában a franciaágy abrosszal leterítve,és ott zöldelltek a tésztacsíkok.(hiába,kicsi a konyhám)Mire végére értem a nyújtásnak,az eleje már annyira megszikkadt,hogy lehetett metélni.Ezt most nem bíztam a gépre a hagyma rostjai miatt,kézzel sokkal egyszerűbb volt.Szétráztam az ujjaimmal és visszamentek száradni az abroszra.Mivel van üres szobánk ,így nem sietettem,hagytam a szabad levegőn száradni.Gyönyörű szép,márványos élénk zöld lett.
Ebéd ma:
  • kb fél kg szeletelt sertéshúst kiklopfoltam,kicsit besóztam .
  • Kb 20 dkg saját készítésű túrót 7 fűszersóval,1 tojással,1 kanál tejföllel és egy kisebb csokor összemetélt medvehagymával kikevertem.
A húsra csíkban ráhalmoztam a túrót,szorosan feltekertem és összekötöztem,hogy ne essen szét.Kevés olajon átsütöttem mindkét oldalát,majd tepsibe tettem,kb fél liter vízet öntöttem alá,alufóliával lefedtem és fél óráig pároltam.Ezután a húst kivéve a visszamaradt levet kisebb edénybe téve 2 evőkanál liszttel átpirítottam és 2 dl tejszínnel felengedtem.Elég sürű maradt,de a tészta főzővizéből pár kanállal felhigítottam.Amíg a hús sült,addig tettem fel vízet forrni,tengeri sóval ízesítettem és a tegnap elkészített tésztamennyiség felét megfőztem.Nem kell olyan sokáig főzni,mint a bolti száraz tésztát,elég 4-5 perc is.
A maradék száraztésztát a medvehagyma miatt azt hiszem fagyasztóban fogom tárolni.

A kiírásban szereplő tárgy a tésztagép lett,de ez egy kis fricska is magamnak,ugyanis huszonvalahány éve még tudtam tésztát sodorni és metélni.(a cérnametélt soha nem ment igazán).........Aztán szépen leszoktam róla,amit ma már sajnálok.(nehezen tanul,könnyen felejt)

Igaz,hogy ez egy semmi kis történet,de az étel szerintem finom!(képet remélem tudok róla mutatni,de egyenlőre még a Gabika telefonjában lapul)

2 megjegyzés:

Maimoni írta...

Én is pont ilyet Vateráztam nemrég, szintén 3000-ért... Utána azért megkérdezgettem, nincs-e a családban,de megnyugodtam, nem volt...:)))
A fokhagyma-evés meg úgy tűnik, beválik! 3. hete eszem a gerezdeket, és tényleg, mintha!
De maradok szorgalmas továbbra is.

szazala írta...

Nagyon remélem,hogy hasznodra válik a fokhagyma,ártani tuti nem árt!
Az Atlashoz pedig sok sikerélményt kívánok!Nálunk ma krumplis tészta (alias grenadinmars)készült friss házitésztából,és kaptam érte dicséretet:)!