- kemény ropogós cseresznye tetszés szerinti mennyiségben
- ecet,cukor,só,ízlés szerint
- literes üvegenként 2 szem szegfűszeg
- darabka fahéj
- kis szál torma
- 1 meggyfalevél
- 1 mokkáskanál koriander
- 1 mokkáskanál mustármag
- 2 evőkanál cseresznyepálinka
- késhegynyi nátrium-benzoikum
Felforraljuk,és langyosra hűtjük.Közben a cseresznyét megmossuk,lecsöpögtetjük és kimagozzuk.Kiforrázott üvegekbe tesszük.(jól megrázzuk,hogy sok beleférjen)Beledugdossuk a fűszereketa megtisztított,megmosott és félbevágott tormát,a megmosott és csíkokra vágott meggyfalevelet.A lébe belekeverjük a pálinkát és a tartósítót,majd ráöntjüka gyümölcsre.Lazán lefedve másnapig állni hagyjuk.A lé egy részét felszívja,ezért szükséges utántölteni.Véglegesen lekötve a kamrába állítjuk.
Az ily módon eltett savanyúság akár 4-5 évig is eláll minőségromlás nélkül.Mindenfajta húshoz illik,leve pedig kiváló salátaízesítő.
A fenti recept Frank Júlia Házi befőzés című könyvéből való
10 megjegyzés:
Köszönöm!!!!!
:))))
Igyekszem elkészíteni és küldök róla képet neked, hogy fel tudd tenni! Köszönöm szépen!
Őszintén örülnék neki!
Még soha nem hallottam ilyet, de biztosan finom lehet!!!
Amíg lemásoltam egyre inkább arra jutottam,hogy el is készítem!Nálunk a fiúk sajnos nem fogékonyak az alternatív savanyúságra :((uborka és citrompaprika,aztán "annyi"),de pár üveggel szerintem bevállalok.Amennyiben így lesz,akkor referálok:)
OK! Ahogy megvagyok, én is beszámolok róla!
Én meg várom a beszámolótokat!! Esetleg zöld dió receptet nem tudsz? Sok dióm van, és kipróbálnám.
Gizi!Nekem zölddióra likör receptem van valahol... Én azt csináltam egy pár éve karácsonyra. Ilyenkor kell leszedni a diót, amikor még zöld és áztatni x ideig...Ha kell, akkor megkeresem, szólj!!!
Ebben a könyvben van olyasmi is!(nem likőr,hanem talán befőtt,most nincs kéznél,nem emlékszem pontosan)Holnap körmölöm!:)
Szia! Képzeld, nem kapok tormát. Már kb 1000 boltban voltam, de sehol nem találok. Ott ücsörög a cseresznye a hűtőben, és nem tudom megcsinálni, mert a torma elég fontos lenne szerintem. A zölddiót feltöltöttem magamhoz! http://szepsegtar.blogspot.com/search/label/likör
Piacon kéne megpróbálni,de holnap körülnézek az ismerőseimnél,ha találok,küldök.Sajnos nekem nincs...
Megjegyzés küldése