2009. június 6., szombat

Ecetes cseresznye Frank módra-Szepykének:)

Hozzávalók:
  • kemény ropogós cseresznye tetszés szerinti mennyiségben
  • ecet,cukor,só,ízlés szerint
  • literes üvegenként 2 szem szegfűszeg
  • darabka fahéj
  • kis szál torma
  • 1 meggyfalevél
  • 1 mokkáskanál koriander
  • 1 mokkáskanál mustármag
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka
  • késhegynyi nátrium-benzoikum
A pácléhez szükséges folyadékot úgy mérjük ki,hogyaz edénybe beleöntjük az összes cseresznyét,és annyi vízet öntünk rá,amennyi jól ellepi.A gyümölcsöt leszürjük,a levet pontosan lemérjük.Annyi sóval,ecettel és cukorral keverjük össze,hogy jó kellemes legyen,de inkábbsavanyú,mint édes!
Felforraljuk,és langyosra hűtjük.Közben a cseresznyét megmossuk,lecsöpögtetjük és kimagozzuk.Kiforrázott üvegekbe tesszük.(jól megrázzuk,hogy sok beleférjen)Beledugdossuk a fűszereketa megtisztított,megmosott és félbevágott tormát,a megmosott és csíkokra vágott meggyfalevelet.A lébe belekeverjük a pálinkát és a tartósítót,majd ráöntjüka gyümölcsre.Lazán lefedve másnapig állni hagyjuk.A lé egy részét felszívja,ezért szükséges utántölteni.Véglegesen lekötve a kamrába állítjuk.

Az ily módon eltett savanyúság akár 4-5 évig is eláll minőségromlás nélkül.Mindenfajta húshoz illik,leve pedig kiváló salátaízesítő.

A fenti recept Frank Júlia Házi befőzés című könyvéből való

10 megjegyzés:

szepyke írta...

Köszönöm!!!!!
:))))
Igyekszem elkészíteni és küldök róla képet neked, hogy fel tudd tenni! Köszönöm szépen!

szazala írta...

Őszintén örülnék neki!

Gizi írta...

Még soha nem hallottam ilyet, de biztosan finom lehet!!!

szazala írta...

Amíg lemásoltam egyre inkább arra jutottam,hogy el is készítem!Nálunk a fiúk sajnos nem fogékonyak az alternatív savanyúságra :((uborka és citrompaprika,aztán "annyi"),de pár üveggel szerintem bevállalok.Amennyiben így lesz,akkor referálok:)

szepyke írta...

OK! Ahogy megvagyok, én is beszámolok róla!

Gizi írta...

Én meg várom a beszámolótokat!! Esetleg zöld dió receptet nem tudsz? Sok dióm van, és kipróbálnám.

szepyke írta...

Gizi!Nekem zölddióra likör receptem van valahol... Én azt csináltam egy pár éve karácsonyra. Ilyenkor kell leszedni a diót, amikor még zöld és áztatni x ideig...Ha kell, akkor megkeresem, szólj!!!

szazala írta...

Ebben a könyvben van olyasmi is!(nem likőr,hanem talán befőtt,most nincs kéznél,nem emlékszem pontosan)Holnap körmölöm!:)

szepyke írta...

Szia! Képzeld, nem kapok tormát. Már kb 1000 boltban voltam, de sehol nem találok. Ott ücsörög a cseresznye a hűtőben, és nem tudom megcsinálni, mert a torma elég fontos lenne szerintem. A zölddiót feltöltöttem magamhoz! http://szepsegtar.blogspot.com/search/label/likör

szazala írta...

Piacon kéne megpróbálni,de holnap körülnézek az ismerőseimnél,ha találok,küldök.Sajnos nekem nincs...