2011. január 10., hétfő

Fokhagymás-rozmaringos,sokmagvas zsemle



Ismételten szomorúságomat fejezem ki,hogy nincs lehetőségem fényképezni,mivel a mai termés megérdemelte volna!
Heti 3 liter házi tejre fizetek elő,amiből most danon natúr activía joghurt segítségével 3 liter házi joghurtom lett,egy éjszaka alatt.Ennek kétharmad része ment a 'csepegtetőbe',azaz egy tüllel bélelt szűrőben megvált a savójától,és nagyon finom krémsajt lett belőle.Itt kezdődik a zsemle pályafutása.A savót meglangyosítottam,és egy mokkáskanál cukor,pár evőkanál liszt és 3 dkg élesztő közreműködésével kovász lett belőle.A magvakat(hántolatlan-és hántolt szezám,napraforgó,len)száraz serpenyőben kicsit megpirítottam.A rozmaringom szerencsésen túlélte a kemény fagyokat,így 3 ágacskát behoztam,amiről lehúztam a leveleket,megmostam,és apróra összevágtam.4 gerezd foghagymát átpréseltem.Egy tálba szórtam rozslisztet,kevés finomlisztet,búzasikért,tengeri sót,aszkorbinsavat,pici olívaolajat,aztán a kovász segítségével összegyúrtam.Hozzátettem a rozmaringot,fokhagymát a magvak felét,és jól kidolgoztam.Bő egy órát kelt,ezalatt duplájára nőtt.8 darab elég nagy zsemlét formáztam belőlük,kicsit bevizeztem őket és a maradék magokban átforgattam.Megint keltek bő félórát(legalább is az első adag,a másodiknak kijutott több,mint egy óra)
Mondanám,hogy isteni illatuk volt,amíg sültek,de azt már többször mondtam,hogy nem érzek illatot,így csak sejtem,hogy jó illat volt a sütő környékén.
Nagyon finom,jó állagú péksütemény.
A krémsajtból eredetileg egy citromos tortát gondoltam,de győzött a józan ész,meg nem is volt kedvem a többi hozzávalóért kimozdulni,így egy kis friss házikolbásszal egyesülve kolbászos sajtkrém született belőle.
Pár napra biztosítva van a túlélésem:)!(Aki ismer,az most azt mondja,hogy ha nem ennék semmit egy hónapig,akkor is vígan élnék,.......hát igen,sajnos igaza van:( )

A fentieket sajnos nem tudom megmutatni,de,hogy mégse maradjunk kép nélkül,ezért íme a csokor,amit Vilitől kaptam,amikor megkérte a lányunk kezét.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

kár hogy nem írtad le a receptjét a zsemlének

szazala írta...

Ha tetszik a recept,akkor kb fél kg liszttel kezd el,aztán adja magát a többi:)A Limara péksége blogban nagyon tuti receptek vannak,ott pontos arányokat találsz,csak helyettesítsd az Általad felhasználni kívánt alapanyagokkal.
Legközelebb igyekszem nem elfelejteni mérni,és írni.
Köszönöm,hogy benéztél hozzám!