2008. november 4., kedd

Hecsedli


Az egyik napsütéses gyönyörű őszi napon kibicajoztunk a "határba".Rengeteg csipkebogyót láttunk.Elhatároztam,hogy nekiveselkedek a hecsedli főzésének,mert nagyon szeretjük,de a pipere munka mindig elriasztott.Mivel tegnap is szép idő volt,újra arra vitt az utunk,de most kesztyűvel,tasakkal felszerelkezve .Annyira szép bokrot találtunk,hogy igazán bánatos vagyok,hogy nem volt lehetőségem lefényképezni!Sajnos hamar sötétedik,igyekeznünk kellett,de olyan 3 kiló körül leszedtünk.Ma feldolgoztam és arra jutottam,hogy ez a mennyiség egyszerre éppen elég!Alaposan megmostam,a két végét levágtam,és annyi vízben,amennyi ellepi feltettem főni.Amikor megpuhult(kb fél óra)egy paradicsompaszirozón kezdtem "átgyömöszölni".Mondjam,hogy szó szerint kézzel-lábbal?Nagyon utálatos munka!!Sok helyen olvastam,hogy másodszor tüllszitán vagy gézlapon kell átengedni,hát nekem ez az egyszeri is épp elég volt!Nagyon sűrű gyümölcsvelő lett,de a magokon is maradt bőven massza,ezért a magvas masszát "átmostam".Engedtem rá vizet,átdörzsölgettem és finom szűrővel lehalásztam a magokat,majd átszűrtem .Elég sűrű levet kaptam,amiből öntöttem a gyümölcsvelőre,amit aztán feltettem főni.Amikor felforrt adtam hozzá 1 kiló cukrot,még egy órát főztem.Majdnem édes lett,de egyébként nagyon finom.Kiforrázott üvegekbe töltöttem(2 kisebb és 2 nagyobb üveg lett tele).Celofánt tartósitószeres meleg vízben áztattam,rátettem az üvegek szájára,rátekertem a kupakot és fejtetőre állítottam őket.10perc múlva száraz dunsztba(pokrócba)csavartam.
Maradt még a léből,azt gondoltam,hogy holnap főzők almát,ha kapok narancsot,akkor azt is facsarok és zselésitő cukorral átfőzőm..Majd referálok,hogyan sikerült,meg persze arról is,hogy mennyire lett sűrű az így elkészített lekvárom!(lehet,hogy nem kellett volna a léből hozzáönteni??!)
Szeretnék még gyűjteni csipkebogyót és azt úgy elkészíteni,hogy előbb kimagoznám,utána főzném.Hátha nem lenne ekkora anyagveszteség!
(A képet innen kölcsönöztem)

1 megjegyzés:

citromfű írta...

Szia!
Hát megfőzted. Gratulálok. Én magvaltam, és kapartam a belsejét. Fél kg csipkehús "előállításához" egy egész délután kellett.
Játszani hívlak! Ha van kedved mesélni, akkor nézz be hozzám!
http://zsannamanna.blogspot.com/2008/11/gyerekkori-emlkek.html